Vierashuoneessa KTT Brita Kristina Gyllenbögel ja OTT Alfred Streng: Kuluttajansuojalaki ja etämyynti – viides artikkeli kommentaarisarjassa
26.5.2025• Uutiset
Kirjoittajat ovat myös ottaneet kantaa siihen, miten EU-direktiivi (EU) 2019/2161 nykyaikaistetusta kuluttajansuojasta (ns. Omnibus-direktiivi) on pantu täytäntöön kuluttajansuojalain kuudennessa luvussa. Direktiivillä tarkistettiin neljä olemassa olevaa kuluttajansuojadirektiiviä: sopimattomia kaupallisia menettelyjä koskeva direktiivi (2005/29/EY), kohtuuttomia sopimusehtoja koskeva direktiivi (93/13/ETY), kuluttajaoikeusdirektiivi (2011/83/EU) sekä hintamerkintädirektiivi (98/6/EY).
Artikkelissa käsitellään muun muassa seuraavia kysymyksiä: onko tuotteita tarjoava osapuoli elinkeinonharjoittaja vai ei, miten sopimusvelvoitteet jakautuvat tuotteita tarjoavan kolmannen osapuolen ja etämyynnin tarjoajan (verkkopohjaisella markkinapaikalla) välillä, voidaanko katsoa, että tiedonantovelvoitteet täyttävät kuluttajan tiedontarpeet etäsopimuksia tehtäessä (verkkopohjaisella markkinapaikalla), onko palvelun suorittaminen aloitettu kuluttajan nimenomaisella suostumuksella sekä onko kuluttaja hyväksynyt, että peruuttamisoikeus menetetään, kun elinkeinonharjoittaja on täyttänyt sopimuksen.
Artikkelissa käydään myös läpi sitä, mitä tietoja kuluttajalle on annettava selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla ennen koti- tai etämyyntisopimuksen tekemistä. Peruuttamisoikeutta koskeva ohje ja malli ovat osa kuluttajaoikeusdirektiiviä ja kuluttajansuojalain 6 lukua. Mikäli kaupan kohteena on digitaalinen sisältö, kuluttajalle on tarvittaessa annettava tietoa sisällön toiminnallisuudesta. Kuluttajalle on myös annettava tieto digitaalisen sisällön olennaisesta yhteensopivuudesta laitteiston ja ohjelmiston kanssa sen perusteella, mitä elinkeinonharjoittaja tietää tai mitä hänen voidaan kohtuudella edellyttää tietävän.
Kuluttajansuojalain 6 luvun 14 §:ssä säädetään kuluttajan oikeudesta peruuttaa koti- tai etämyyntisopimus. Peruuttamisoikeuteen liittyy kuitenkin poikkeuksia. Ellei muuta ole sovittu, kuluttajalla ei katsota olevan peruuttamisoikeutta esimerkiksi silloin, kun palvelu on suoritettu kokonaan tai digitaalisen sisällön sähköinen toimittaminen on aloitettu ennen peruuttamisajan päättymistä kuluttajan pyynnöstä tai suostumuksesta, kuten KSL 15 §:ssä tarkoitetaan.
Seuraamusmaksu voidaan määrätä elinkeinonharjoittajalle, joka rikkoo 6 luvun säännöksiä muun muassa ennakkotietojen antamisesta tai tietojen vahvistamisesta koti- ja etämyynnissä. Luvussa säädetään myös palautusvelvoitteista ja seuraamuksista elinkeinonharjoittajalle, joka tahallaan tai huolimattomuudesta käyttää kuluttajan vahingoksi sopimusehtoja tai menettelytapoja, jotka poikkeavat kuluttajan oikeuksista.
Artikkelissa tarkastellaan, mitä tietoja kuluttajalla on oikeus saada. Tuotteiden lisäksi on annettava tietoa siitä, onko niillä sopimuksenmukaisuutta koskeva laillinen takuu, millaista asiakastukea ja huoltoa on saatavilla myynnin jälkeen sekä kaupallisista takuista, niiden ehdoista ja soveltuvuudesta sekä tuotteiden toiminnallisuudesta.
Lähtökohtana on, että on selvitettävä, onko myyjä elinkeinonharjoittaja vai ei. Monissa tapauksissa voi olla vaikeaa arvioida, onko kyseessä kuluttaja vai muu toimija. Elinkeinonharjoittajan tietämys tuotteesta ei vaikuta kuluttajansuojan soveltamiseen. Ei voida myöskään sitovasti sopia, että asiakas ei ole kuluttaja, vaikka häneltä puuttuu tieto.
Lopuksi artikkelissa korostetaan, että elinkeinonharjoittajan tiedonantovelvollisuus tarkoittaa tiedon antamista selkeästi ja ymmärrettävästi etäviestintävälinettä vastaavalla tavalla. Kuluttajan oikeudet ja velvollisuudet on tuotava esiin, ja peruuttamisoikeus on voitava käyttää kuluttajansuojalain 6 luvun mukaisesti. Peruuttamisilmoitus on tehtävä viimeistään 14 päivän kuluessa sopimuksen tekemisestä tai tavaran vastaanottamisesta. Mikäli toimitus on toistuvaa, aika lasketaan ensimmäisestä toimituksesta.
Kuluttajansuojalain 6 luvun 16 §:n mukaan kuluttajalla ei ole peruuttamisoikeutta, ellei toisin ole sovittu, mutta osapuolet voivat tietyissä tilanteissa sopia toisin. Elinkeinonharjoittaja, joka rikkoo 6 luvun säännöksiä, voidaan kieltää jatkamasta tällaista menettelyä tai aloittamasta sitä uudelleen, jos se on tarpeellista kuluttajansuojan kannalta.
Tämä viides artikkeli on osa kymmenenosaisesta artikkelisarjasta, joka kattaa koko kuluttajansuojalain. Artikkeli keskittyy kuluttajansuojalain 6 lukuun ja huomioi lainsäädäntömuutokset sekä oikeuskäytännön maaliskuun 2025 alkuun saakka.
Brita Kristina Gyllenbögel
KTT, yliopistonlehtori (emerita) VY
Alfred Streng
KTT, VTT, OTT, dosentti
yliopistonlehtori ÅA
Artikkeli Edilex Lakikirjastossa
Gyllenbögel, Brita Kristina – Streng, Alfred:
Sarjan aiemmat artikkelit
- Gyllenbögel, Brita Kristina – Streng, Alfred: Avtal om digitalt innehåll och digitala tjänster
- Gyllenbögel, Brita Kristina – Streng, Alfred: Köp av varor
- Gyllenbögel, Brita Kristina – Streng, Alfred: Avtalsvillkor, jämkning och tolkning av konsumentavtal
- Gyllenbögel, Brita Kristina – Streng, Alfred: Konsumentskyddet – utgångspunkter
- Mikäli Sinulla on ajankohtainen juridinen aihe josta haluaisit kirjoittaa artikkelin tai oikeustapauskommentin Lakikirjastoon tai vaikkapa lyhyen kolumnin Vierashuoneeseen, ota yhteyttä Edilex-toimitukseen (toimitus@edilex.fi).
Lue lisää
Lakitiedon verkkokauppa: Juridiikan kirjat, koulutukset ja verkkopalvelut