Vierashuoneessa OTT, asianajaja Eero Männistö: Arvonlisäverotuksen tulkintatilanteissa verovelvollisen tulisi voida hakea oikaisua ilman veronkorotuksen uhkaa
27.2.2023• Uutiset
Sanotusta huolimatta arvonlisäverotuksen verotusmenettelyä koskeva lainsäädäntö (laki oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä, jatkossa "OVML") sisältää edelleen sisäänrakennettuna sääntelyä, jossa tulkinnanvaraisuuksia sisältävät raportointitilanteet on sanktioitu. Esimerkiksi tilanne, jossa verovelvollinen myöhemmin korjaa jo aikaisemmin tekemäänsä arvonlisäveroilmoitusta, voi tietyin edellytyksin johtaa automaattisesti veronkorotukseen tai myöhästymismaksuun, vaikka verovelvolliselle ei missään vaiheessa synny maksettavaa arvonlisäveroa. Ennen OVML:n voimaantuloa 1.1.2017 tulkinnanvaraisissa tilanteissa oli käytössä erilainen ja verovelvolliselle oikeudenmukaisempi erillinen vapaamuotoinen (tilikausi)palautushakemus, jonka puitteissa Verohallinto joko hyväksyi tai hylkäsi hakemuksen ilman automaattisen sanktioinnin uhkaa. Nykyisen OVML:n perusteella verovelvollisella ei myöskään ole oikeutta pyytää valituskelpoista päätöstä kuin hyvin rajoitetusti [1] , kun taas veronsaajien oikeudenvalvontayksikön mahdollisuutta pyytää valituskelpoinen päätös ei ole miltään osin rajoitettu. OVML:n esitöiden mukaan syynä automaattiseen sanktiointiin on oma-aloitteisten verojen massamenettely [2] , jossa pääasiassa automaatioon perustuva menettely ei mahdollista erillisten päätösten tekemistä paitsi, jos veroviranomaiset nimenomaisesti selvittävät asiaa erikseen. Perustelu on ongelmallinen, koska esimerkiksi perustuslakivaliokunta on todennut lausunnoissaan, ettei verotuksen kaltaisessa massaluonteisessakaan toiminnassa saa vaarantaa hyvän hallinnon vaatimuksia ja verovelvollisen oikeusturvaa. [3] Nykykäytännön perusteella verovelvollisen ainoa keino arvonlisäveroraportoinnin muuttamiseen tulkinnanvaraisuuksien perusteella on oikaisuilmoituksen tekeminen ja tämä puolestaan johtaa lähes kaavamaisesti veronkorotukseen tai myöhästymismaksuun, jos verovelvollisen oikaisua ei jostain syystä hyväksytä. [4] Koska valituskelpoisia päätöksiä ei voi saada kuin hyvin rajoitetusti ja sanktiot määrätään kaavamaisesti, voidaan helposti päätyä täysin kohtuuttomiin ja ennalta-arvaamattomiin tilanteisiin.
1. Veronkorotuksen määrääminen
Edellä tarkoitetut ongelmat käyvät ilmi esimerkiksi fiktiivisessä tilanteessa, jossa Suomessa toimiva vakuutusalan yhtiö hankkii vakuutustoimintaan liittyviä palveluja EU:n ulkopuolisesta valtiosta vuonna 1. Arvonlisäverotuksen pääsääntöjen mukaan yhtiö on velvollinen raportoimaan hankinnan sisältämän arvonlisäveron (esimerkiksi miljoona euroa) Suomessa käännetyn verovelvollisuuden perusteella. Yhtiö ei kuitenkaan voi vähentää palvelunhankinnasta ilmoittamaansa ja maksamaansa arvonlisäveroa, koska hankinta kohdistuu arvonlisäverosta vapautettujen vakuutuspalvelujen myyntiin.
Vuonna 2 yhtiö huomaa, että hankittu palvelu olisikin voinut olla arvonlisäveroton palvelu Suomessa, minkä vuoksi sitä ei olisi tullut edes raportoida käännetyn verovelvollisuuden perusteella. Yhtiö ei nykysäännöstön perusteella voi saada asiasta erillistä valituskelpoista päätöstä, vaan korjaus pitää tehdä oikaisuilmoituksella. Jos yhtiö tekee oikaisuilmoituksen vaatien ilmoitetun ja maksetun arvonlisäveron palauttamista ja vaadittu muutos myöhemmin hylätään esimerkiksi esittämällä, että palveluhankinta on ollut verollinen, yhtiölle määrätään pääsääntöisesti 10 %:n suuruinen veronkorotus [5] perusteettoman oikaisuilmoituksen tekemisestä. Veronkorotus olisi tässä tapauksessa 100 000 euroa. Yhtiötä voidaan siis rangaista 100 000 euron lisämaksulla, vaikka yhtiö ei missään vaiheessa ole saanut oikaisuilmoituksella ilmoittamaansa ja maksamaansa arvonlisäveroa käyttöönsä, yhtiöllä ei ole ollut todellista maksamatonta arvonlisäveroa ja valtio on joka tapauksessa saanut jo miljoona euroa arvonlisäveroa. Pelkkä veronkorotuksen uhka muodostaa tilanteen, jossa yhtiön omien varojen takaisinsaamista tosiasiassa vaikeutetaan yhtiön oikeusturvaa rajoittavalla tavalla.
2. Myöhästymismaksun määrääminen
Verokorotusten kaltaisia ongelmia liittyy myös OVML:n mukaisiin myöhästymismaksuihin, vaikkakin veronkantolain mukaan myöhästymismaksun voidaan osaksi tai kokonaan jättää perimättä, jos veroilmoituksen antaminen on viivästynyt verovelvollisesta riippumattomasta syystä, pätevästä syystä tai muusta erityisestä syystä. Korkein hallinto-oikeus otti myöhästymismaksuihin kantaa tuoreessa ja hyvin perustellussa päätöksessään KHO 2022:149, jossa yhtiö oli tehnyt oikaisuilmoituksen ja ilmoittanut palautukseen oikeuttavaa arvonlisäveroa 1 813 359 euroa. Verohallinto oli tämän jälkeen pyytänyt lisäselvitystä. Yhtiö oli toimittanut pyydetyn lisäselvityksen ja samalla antanut toisen oikaisuilmoituksen, jossa palautukseen oikeuttavan arvonlisäveron määrää oli pienennetty 225 847 eurolla. Verohallinto oli määrännyt yhtiölle myöhästymismaksua kaksi prosenttia sanotusta 225 847 eurosta, vaikka yhtiö ei missään vaiheessa saanut hyväkseen ensimmäisellä oikaisuilmoituksella liian suurena ilmoittamansa arvonlisäveron palautuksen määrää, koska ensimmäistä oikaisuilmoitusta ei ollut vielä käsitelty toisen oikaisuilmoituksen antohetkellä.
Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan myöhästymismaksun määräämiselle ei ollut perustetta, koska yhtiöllä ei ollut todellista maksettavaa veroa, vaan yhtiö oli edelleen ollut oikeutettu arvonlisäveron palautukseen. Päätöksen mukaan OVML:ssä ei ole määritelty mitä ilmoitettavalla maksettavalla verolla tarkoitetaan, mutta yleisen kielenkäytön mukaisessa merkityksessä myöhässä ilmoitettava maksettava vero on luonteeltaan sellainen, joka on todellisuudessa tullut maksaa valtiolle. Tuomioistuimen mukaan asiassa ei todellisuudessa ollut valtiolle maksettavaa veroa, joten myöhästymismaksun määräämiselle ei ollut perustetta. Korkein hallinto-oikeus korosti myös sanktioluonteisia hallinnollisia seuraamuksia koskevaan lainsäädäntöön liittyvää täsmällisyysvaatimusta. [6] Päätöksen periaatteiden pitäisi soveltua myös veronkorotuksiin, joten veronkorotusta ei tulkinnanvaraisessa tilanteessa pitäisi nykyiseen tapaan määrätä automaattisesti.
3. Nykytilanteen parannusehdotuksia
Nykyisin edellä tarkoitettuja tilanteita ratkotaan siten, että verovelvolliset ja Verohallinto voivat tulkinnanvaraisissa tilanteissa keskustella raportoinnin korjaamisesta ennen oikaisuilmoitusten tekemistä. Menettely ei tältäkään osin ole ongelmaton ja yhdenvertaisen kohtelun mukainen, koska kaikki verovelvolliset eivät ymmärrä tai ole tietoisia siitä, että oikaisuilmoituksista ylipäätään voidaan määrätä sanktioita tai että Verohallinnon kanssa kannattaa neuvotella ennen oikaisuilmoituksen tekemistä. Nykykäytäntö on ongelmallinen sekä lainsäädännöllisesti että käytännön tasolla.
Nykytilanne näyttäisi myöhästymismaksujen ja päätösten saamisen osalta paranevan, koska vireillä olevassa automaattista päätöksentekoa vero- ja tulliasioissa koskevassa uudistuksessa ehdotetaan, että myöhästymismaksun määräämättä jättämisen perusteita laajennettaisiin ja säännös muutettaisiin oikeusharkintaiseksi. [7] Uudistuksessa myös valituskelpoisen päätöksen saamista ehdotetaan helpotettavaksi siten, että Verohallinnon olisi aina annettava verokautta koskeva päätös ilman verovelvollisen erillistä pyyntöä. [8]
Suunnitelluista uudistuksista huolimatta lainsäädännöllisesti ja verovelvollisten oikeusturvan kannalta kestämätön tilanne tulisi kaikilta osin korjata. OVML:n sääntelyssä veronkorotusta ja myöhästymismaksua ei oikaisuilmoitusten osalta tulisi määrätä automaattisesti kuin aivan selkeissä väärinkäytöstilanteissa. Toinen vaihtoehto olisi selkeyttää sääntelyä siten, että veronkorotuksen ja myöhästymismaksun osalta OVML:iin lisättäisiin selkeät kohtuullistamissäännökset [9] , joiden perusteella sanktioiden määrääminen ei tulkinnanvaraisissa tilanteissa olisi nykykäytännön tapaan automaattista. Kolmas vaihtoehto olisi muuttaa valituskelpoisen päätöksen saamista koskevaa OVML:n sääntelyä siten, että verovelvollisella olisi samanlaiset mahdollisuudet saada tulkinnanvaraisissa tilanteissa valituskelpoinen päätös kuin veronsaajien oikeudenvalvontayksiköllä ja tällaisen päätöksen pyytämisestä ja asiaratkaisun saamisesta ei määrättäisi sanktioita kuin poikkeustilanteissa.
Joka tapauksessa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksenkin perusteella tärkeintä on pikaisesti varmistaa, että arvonlisäveroraportoinnin oikaisuun tulkinnanvaraisissa tilanteissa liittyvä automaattisen sanktioinnin uhka poistetaan tai sitä vähintään kohtuullistetaan esimerkiksi veroviranomaisten harkintavaltaa lisäämällä [10] verovelvollisten oikeusturvan varmistamiseksi.
Eero Männistö
OTT, asianajaja, Roschier Asianajotoimisto Oy
eero.mannisto@roschier.com
[1] OVML 53 §:n mukaan Verohallinnon on annettava verovelvollisen pyynnöstä päätös verokausia koskevassa asiassa. OVML 54 §: n mukaan Verohallinnon on annettava Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön pyynnöstä päätös silloin, kun yksikkö katsoo, että verovelvolliselle on määrättävä veroa, sen viivästysseuraamusta tai muuta seuraamusta. Arvonlisäverolain 175 §:n 2 momentin mukaan Verohallinto antaa verovelvollisen tai veronsaajien oikeudenvalvontayksikön pyynnöstä päätöksen rekisteröintiasiassa sekä verovelvollisuusryhmän muodostamis- ja purkamisasiassa.
[2] Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuskertomuksen 1/2023 ("Oma-aloitteisten verojen verotusmenettelyt" s. 17) mukaan lainsäädännöllä ja käytännön arvonlisäverotustoiminnassa pyritään siihen, että arvonlisäverotukseen liittyviä verotuspäätöksiä syntyisi mahdollisimman vähän.
[3] Perustuslakivaliokunnan lausunnot PeVL 88/2022 vp, s. 5 ja PeVL 49/2017 vp, s. 5.
[4] Toki selvää on, että veronkorotuksen jälkeen verovelvollinen saa valituskelpoisen päätöksen. Tämä ei kuitenkaan poista automaattisen sanktioinnin ongelmaa.
[5] OVML 38 §:n 3 momentin mukaan veronkorotusta voidaan kohtuullistaa kolmeen prosenttiin, jos veronkorotus olisi muusta syystä kohtuuton. Kohtuullistaminen ei kuitenkaan poista kaavamaiseen sanktioitiin liittyvää ongelmaa.
[6] Käytännössä esiintyy myös toisenlaisia automaattista sanktiointia sisältäviä tilanteita. Jos verovelvollinen on esimerkiksi ilmoittanut kaudelle 5/2022 vähennettävää arvonlisäveroa, mutta myöhemmin huomataan, että ilmoitettu vero kuuluisikin kaudelle 3/2022, jolta verovelvollinen joka tapauksessa olisi saamassa vähennyksiä. Nykysääntelyn perusteella verovelvollinen ei voi korjata tilannetta kuin antamalla oikaisuilmoitukset, joissa verovelvollinen korjaa molempien kausien ilmoitustietoja. Näissäkin tapauksissa voidaan automaattisesti määrätä myöhästymismaksu, koska ilmoitukset tulkitaan annetuiksi myöhässä. Myöhästymismaksun määrääminen vaikuttaa kuitenkin ongelmalliselta korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen KHO 2022:149 jälkeen, koska esimerkkitapauksessa verovelvolliselle ei missään vaiheessa synny maksettavaa arvonlisäveroa.
[7] HE 224/2022 vp, s. 37. Samassa yhteydessä myöhästymismaksun kohtuullistamista nykyisin sääntelevä veronkantolain 68 §:n 1 momentti kumottaisiin vastaamaan uutta sääntelyä.
[8] HE 224/2022 vp, s. 38. Ehdotetusta uudistuksesta huolimatta verovelvolliselle ei olla antamassa laajempaa mahdollisuutta saada valituskelpoinen päätös.
[9] Veronkantolain 68 §:n 1 momentin mukainen myöhästymismaksun perimättä jättäminen voidaan Verohallinnon ohjeen "Seuraamusmaksut oma-aloitteisessa verotuksessa" kohdan 3.4 mukaan tehdä esimerkiksi silloin, kun yleisessä tietoverkossa on toimintahäiriö, tai Verohallinto on tehnyt virheen. Verovelvollisesta riippumattomia syitä puolestaan voivat olla verovelvollisen vahingossa tekemä lasku-, kirjotus- tai ilmaisuerehdys. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen KHO 2022:149 mukaista tilannetta (jossa ei todellisuudessa ollut valtiolle maksettavaa veroa) ei säännöksessä ole mainittu. Näin ollen myöhästymismaksu todennäköisesti jatkossakin määrätään automaattisesti, ellei säännöksen sisältöä kohtuullisteta. Ohjeen kohdan 4.2.9 mukaan veronkorotus voidaan jättää määräämättä, jos sovellettavat säännökset ovat huomattavan tulkinnanvaraisia tai epäselviä. Lisäksi veronkorotus voidaan kohtuuttomana jättää määräämättä, jos verovelvollinen on aidosti erehtynyt verosäännösten sisällöstä tai verotusta koskevasta velvollisuudesta ja tätä erehdystä voidaan pitää olosuhteet huomioon ottaen anteeksi annettavana.
[10] OVML:n esitöiden (HE 29/2016 vp, s. 115) mukaan OVML:n säätämisen tavoitteena oli veronkorotuksen määräämiseen liittyvän viranomaisharkinnan vähentäminen yhtenäisemmän veronkorotuskäytännön noudattamiseksi vähemmillä resursseilla. Toisin sanoen harkintavaltaa vähennettiin hallinnollisen tehokkuuden parantamiseksi, kuten valtiovarainvaliokunnan tuoreessa automaattista päätöksentekoa verotus- ja tulliasioissa koskevassa mietinnössä (VaVM 45/2022 vp, s. 13) suoraan todetaan. Pitäisi kuitenkin olla selvää, ettei verovelvollisten oikeusturvaa voida vaarantaa hallinnolliseen tehokkuuteen vetoamalla.